Službene top liste
Hrvatska diskografska udruga

Najveće regionalne top liste od sada na jednom mjestu

Što se sluša u kojoj hrvatskoj regiji te koje izvođače najviše vole u Dalmaciji, Istri, Slavoniji ili Zagorju, od sada ćete moći saznati na jednom centralnom mjestu www.top-lista.hr. Nacionalnu top listu HR top 40 koju donosi Hrvatska diskografska udruga, na osnovu praćenja emitiranja preko 140 radijskih postaja, dopunile su i nove regionalne top liste.

HR top 40 donosi presjek slušanosti radijskih postaja na razini cijele Hrvatske, no kako se razlikuju karakteri, tako se razlikuju i glazbeni ukusi stanovnika različitih regija. Razmišljali smo o tome da bi bilo zanimljivo vidjeti koje izvođače i koje žanrove glazbe vole. Top liste smo podijelili na šest regija: Zagorsku, Središnju Hrvatsku, Slavoniju, Istru i Primorje, Dalmaciju te Grad Zagreb, a svaka od njih donosi top 100 najslušanijih pjesama za tu regiju“, istaknuo je dopredsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor Menarta Branko Komljenović.

„Zanimljivo je primjerice bilo i vidjeti kako su Tomislav Bralić i Klapa Intrade iznimno slušani u Zagorju te su tjednima bili na prvim mjestima zagorskih top lista. Također, nacionalnih HR top 40 uključuje najveće hitove na razini cijele države, dok je izvođačima važno vidjeti i gdje se nalaze u nekoj od regija. Ako vas posebno voli Slavonija sigurno ćete se više fokusirati na tu regiju ili se možda pokušati nametnuti svojom glazbom i drugima“, dodao je Komljenović.

Hrvatska diskografska udruga svoje top liste uskoro će dopuniti i velikom top listom slušanosti domaće glazbe HR top 100, a zatim, u dogledno vrijeme, i top listama strane glazbe koje se sluša u Hrvatskoj.

„Sve su to neki logični sljedeći koraci. Ovakve top liste, uz to što su zanimljive slušateljima, također su i dobar alat za izvođače kako bi što bolje evaluirali i unaprijedili svoj rad, na svoje i zadovoljstvo fanova“, zaključio je Komljenović.